Wednesday, April 29, 2009

BERKAYUH DI CAMERON HIGHLAND


KAMI bertiga meninggalkan Hotel Rosa Passadena pada jam 4.30pm dan mula mengayuh pada jam 5pm. Kami berkayuh dalam kebun teh Boh, Cameron Highland. Kayuhan ini berakhir pada jam 7pm. Ini bermakna kami berkayuh pusing-pusing ladang teh, termasuk berhanti selama dua jam.

Bermula di tempat letak kereta, kami mengikuti trak di sebelah kiri sehingga tiba di tepi sungai dan agak sukar untuk direntasi. Perjalanan di sini lebih kurang dari Genting Sempah ke Janda Baik. Semasa pergi seronok menurun dan apabila pulang, sendiri mau ingat beb!.

Kemudian trak kedua ialah dalam kebun teh sendiri. Menaiki bukit semasa pergi dan menurun bukit semasa pulang. Bukit-bukitnya tidaklah begitu tinggi, cuma curam di sebelah gaung sepanjang perjalanan. Maknanya jika kurang berhati-hati akan terpelantinglah jauh ke bawah. Permandangan sungguh indah dan trak-berkembar adalah sangat baik untuk MTB. Paling menarik ialah cuaca sejuk yang amat nyaman.

Bagi saya, inilah kayuhan yang paling indah. Amat rugi bagi sesiapa yang tidak dapat merasai peluang berkayuh di sini. Pemandangan cantik. Cuaca nyaman. Lebih indah lagi sekiranya berkayuh di sebelah pagi.

No comments: