Saturday, March 7, 2009

Sawah Padi Ride (SPR) at Tg Karang: Final Announcement

Maklumat Tambahan:
Jika ada apa-apa masalah untuk ke Parit 1 Sg. Sireh, Tg. Karang Selangor, sila hubungi saya:013-2565152
Jika ada masalah untuk berconvoy dari KL ke Tg . Karang, sila hubungi Dr. Azmi Tamil: 0122812344

Jalan yg Perlu dilalui:
a. Dari KL, menghala ke Kuala Selangor.
b. Dari Kuala Selangor terus menuju ke Tg. karang (16km).
c. Dari Tg. karang, terus ke arah utara ke simpang parit satu Sg. Sireh Tg Karang Selangor (around 3km).
Anda akan berjumpa:
i. Traffic light di hadapan Hospital Tg. Karang (Ditengah-tengah pekan Tg. Karang)
ii. Traffic light ke dua (selepas Jambatan)
iii. Traffic light k e tiga (dihadapan sekolah untuk melintas jalan)
iv. Traffic light ke empat ---> Simpang ke Parit 1, Sg, Sireh Tg. Karang Selangor
d. Di simpang ini, belok ke kanan menghala ke Pusat Homestay, Sg. Sireh, Tg, Karang Selangor.
e. Pandu terus sehingga ke penghujung jalan, sehingga anda jumpa 'T' junction, park di tepi jalan di sekitar Pusat Homestay.

Maklumat tambahan:
i. Laluan yg dipaparkan di blog adalah tidak final. Laluan sebenar akan dimaklumkan pada hari Ahad 8 March 2009. Saya akan sediakan/edarkan peta (beberapa keping) berserta dengan pit stop. (Sorry, pasal baru nak finalize laluan pada 7th March 2009-Sabtu). Jarak adalah 30km.
ii. Saya akan sediakan sarapan, berupa 2 ketul kuih melayu dan teh tarik bungkus, sebelum kayuhan bermula.
iii. Saya akan lead the ride. Sweeper, as sebagaimana yang telah dipersetujui adalah Col Azudin.
iv. Digalakkan menggunakan MTB, tapi saya akan pastikan laluan juga boleh dilalui oleh RB.
v. Kayuhan adalah santai, paling laju adalah 20km/hr.
vi. Lepas kayuh, saya akan bawa anda ke mana-mana warong berdekatan.Wassalam


Jemputan untuk menyertai kayuhan Sawah padi:

Date: 8th March 2009 (Sunday)

Meeting Point: Sekitar Pusat Homestay Sg Sireh, Tg. Karang (N3 29.845 E101 12.013)
Pusat Homestay, Sg. Sireh, Tg. Karang, Selangor


Saturday (7th March 2009)(optional)*:

Check-in di Homestay Sg. Sireh (optional)*
Tour Tg. karang/Kuala Selangor (optional)*
Fireflies at Kuala Selangor (optional)*
"Ban Kenal"

Sunday (8th march 2009):

6.00am Convoy from KL : Meeting point R&R Elmina (arah Utara) GCE Guthrie Corridor Expressway
7.00am: Gather at Pusat Homestay Sg. Sireh Tg. karang
7.30am. Berkayuh-28km, speed 15km/hr
10.00am. finish cycling/rest




Proposed route:


*Sila uruskan sendiri:
Kampung Sungai Sirih Homestay:
Encik Abu Bakar Moin,
Parit 1, Sg Sireh, Ban 4, 45500 Tanjung Karang, Phone: 03-3269 8004, Mobile: 019-346 7372
Rate:
RM20.00/head: Bermalam sahaja
RM40.00/head: Bermalam + makan
RM60.00/head: Bermalam + makan + activity (bersawah, memancing dll)
Lain-lain, boleh arrange dengan this person.

25 comments:

aofuad said...

Saudara saudara,
We have more than a month to plan. Let's make it happen.
Overnight stay is recommended.
We can watch the fireflies together.

Taufik said...

Kalau ramai yang nak stay overnight, saya tolong boleh uruskan. Ada beberapa option lain penginapan seperti di fireflies resort(Terapung), Bkt belimbing, KS atau De Palma Inn, Kuala Selangor or Taman Alam Kuala Selangor.

Alimuddin Shahid said...

Layanlah abg2 semua... dekat je dgn kampung saya - Sabak Bernam. Bila2 ready nak offroad frim ke, blh kita ride sekali...

Taufik said...

Sdr Alimuddin, meh la join, best woo kayuh kat tepi sawah...

Kopsia said...

Basikal tua boleh join tak, klau takboleh aku pegi kebunlah naik beskal.

Taufik said...

Boleh, basikal apa puun boleh join. Jom kita kayuh sekali...

CEMPAKA said...

Trima kasih, kalu gitu nak ajak member2 lain........klau susah tempat nak stay....tido kat rumah kita kat Btg Berjuntai

Taufik said...

Cantik tuh, lagi ramai, lagi meriah....Tarikh ada perubahan, harap lihat di blog tersebut.

Taufik said...

Untuk makluman acara kayuah ini juga ada diwar-warakan di http://basikal.wordpress.com/
terima kasih Sdr Kopsia/cempaka

aofuad said...

Dear all,
Can we get the figures joining this ride?
We need the quorum to make it enjoyable.Kalu ta ramai ta seronok.
Thaipusam is on the 8th?
So Monday 9th is a holiday? Cuti ganti?

aofuad said...

Sorry, i got mix up with Feb Thaipusam and March.
Monday, 9th March is Maulud Nabi, so memang holiday.
It is a long weekend. We should plan to stay overnight and watch the fireflies and maybe some seafood barbeque?

Man CIOCC said...

Ish ish ish...Bab beramai-ramai tu yang seronok!

abd.samad said...

Kalau boleh arrange nasik abang lagi lah ok kot :-
Abang basikal tua tentu faham

Taufik said...

Nasik ambang(ambeng)?
Satu Dulang RM30.00, boleh makan 8 org tuh....(kalau makan 4 org tak habis, kena bungkus bawa balik). Mau ka?

CEMPAKA said...

En.Abd.Samad...Elok juga, apa susah order aje kat PokWan Pantimor Restoren waktu makan tengahari nanti. Boleh bawa berkat balik nanti.Nasi Ambengnya memang sedap, kitaorang selalu beli jika saudara mara bukan Jawa balik kampong. Nak buat, emak kita orang tak pernah ajar, maklumlah menantunya semua majmuk.

Taufik said...

Pantimor buka ke hari ahad?

CEMPAKA said...

Tak buka suruh PokWan hantar ke bendang, kita makan kat mana-mana pondok atau bentang tikar bawah pokok tepi Ban canal tu.

Taufik said...

Cempaka,
Nanti saya cuba contact pantimor untuk "smalller" version of nasik ambeng, untuk sarapan.

Kopsia said...

Sdr Taufik, anak buah saya hendak sponsor minuman untuk peserta hari itu.... minta sdr hubungi secara bertulis kepada personel ini.

Ismanizam bin Ishak
Binary Gains Sdn Bhd
No 40, 40A & 40B, Jalan BPU 9, Bandar Puchong Utama,
47100 Puchong, Selangor

Tel: 03-5882 1111, 03-5882 1112
Fax: 03-5882 1110

Website : www.binary.my
Email : admin@binary.my

Dia dan isterinya akan turut serta dalam kayuhan tersebut.

Kalau ada peserta tidak ada tempat bermalam, saya bersedia untuk menjadikan rumah saya di Kuala Selangor sebagai tempat penginapan sementara ala kadar sahaja.
Jumpa lagi.

Beskal Chap Ayam said...

cantik pemandangan....

Kopsia said...

Ulangan:

Sdr Taufik, anak buah saya hendak sponsor minuman untuk peserta hari itu.... minta sdr hubungi surat bertulis kepada personel ini kadar segera.

Ismanizam bin Ishak
Binary Gains Sdn Bhd
No 40, 40A & 40B, Jalan BPU 9, Bandar Puchong Utama,
47100 Puchong, Selangor

Tel: 03-5882 1111, 03-5882 1112
Fax: 03-5882 1110

Website : www.binary.my
Email : admin@binary.my

Taufik said...

Salam Sdr Kopsia/Cempaka,

Saya mohon maaf kerana lambat reply.
Saya ucapkan berbanyak terima kasih atas cadangan/sumbangan berkenaan. Sebenarnya, saya juga ada menerima beberapa sumbangan yang serupa, dari rakan juga. So, saya kira saya akan gunakan peluang itu untuk kayuhan akan datang.
Wassalam

Azraii said...

akhirnya kembali juga kita ke sawah...

Hanafiah (HM) said...

Syok tengok ko orang full of activities... Aku buat masa ni jadi members PERs juga.. Putrajaya Electronic Riders...

Happy Riding!

Taufik said...

Maklumat Tambahan:

Salam,

Jika ada apa-apa masalah untuk ke Parit 1 Sg. Sireh, Tg. Karang Selangor, sila hubungi saya:
013-2565152

Jika ada masalah untuk berconvoy dari KL ke Tg . Karang, sila hubungi Dr. Azmi Tamil: 0122812344

Jalan yg Perlu dilalui:

a. Dari KL, menghala ke Kuala Selangor.
b. Dari Kuala Selangor terus menuju ke Tg. karang (16km).
c. Dari Tg. karang, terus ke arah utara ke simpang parit satu Sg. Sireh Tg Karang Selangor (around 3km).
Anda akan berjumpa:
i. Traffic light di hadapan Hospital Tg. Karang (Ditengah-tengah pekan Tg. Karang)
ii. Traffic light ke dua (selepas Jambatan)
iii. Traffic light k e tiga (dihadapan sekolah untuk melintas jalan)
iv. Traffic light ke empat ---> Simpang ke Parit 1, Sg, Sireh Tg. Karang Selangor
d. Di simpang ini, belok ke kanan menghala ke Pusat Homestay, Sg. Sireh, Tg, Karang Selangor.
e. Pandu terus sehingga ke penghujung jalan, sehingga anda jumpa 'T' junction, park di tepi jalan di sekitar Pusat Homestay.


Maklumat tambahan:

i. Laluan yg dipaparkan di blog adalah tidak final. Laluan sebenar akan dimaklumkan pada hari Ahad 8 March 2009. Saya akan sediakan/edarkan peta (beberapa keping) berserta dengan pit stop. (Sorry, pasal baru nak finalize laluan pada 7th March 2009-Sabtu). Jarak adalah 30km.

ii. Saya akan sediakan sarapan, berupa 2 ketul kuih melayu dan teh tarik bungkus, sebelum kayuhan bermula.

iii. Saya akan lead the ride. Sweeper, as sebagaimana yang telah dipersetujui adalah Col Azudin.

iv. Digalakkan menggunakan MTB, tapi saya akan pastikan laluan juga boleh dilalui oleh RB.

v. Kayuhan adalah santai, paling laju adalah 20km/hr.

vi. Lepas kayuh, saya akan bawa anda ke mana-mana warong berdekatan.

Wassalam